Verslag Pracht&Prul

evenement van De Huiskamer

Op moederdag, 12 mei 2013, was er een vrolijke Meimark te vinden op de Groenewoudseweg in het Eindhovense Woensel West. Onder de vele kraampjes was ook de stand van ‘de Huiskamer’, Pracht of Prul, genaamd. Bij Pracht of Prul konden buurtbewoners hun meegebrachte voorwerpen aan drie experts tonen, die er meer over vertelden en onderhoudsadviezen of een waardeoordeel gaven. Luc Eekhout (directeur van het Eindhoven Museum), Rutger Hensen (antiekhandelaar) en Rob Nendels (lid van de Historische Werkgroep Woensel West) bekeken de voorwerpen aandachtig en gaven tussen hun grapjes door een deskundig oordeel over de meegebrachte prachtige objecten of prullen. Op een speciaal voor Pracht of Prul ontworpen draaischijf werden alle mogelijke spullen geplaatst om ze van alle kanten te kunnen bekijken. Naast veel vrolijkheid kwamen interessante voorwerpen en mooie verhalen te voorschijn.

De meest uiteenlopende spullen werden getoond. Zo waren er verschillende sieraden, doosjes en beeldjes, maar ook een Iraans tapijt, sierpoppen, een oude foto, een horloge, een kast, serviesgoed en verscheidene gebruiksvoorwerpen van soms meer dan honderd jaar oud. Deze voorwerpen kwamen overal vandaan. Sommige objecten waren echte familiestukken, die van moeder op dochter of vader op zoon waren doorgegeven. Andere objecten waren ooit gekocht of gekregen en soms waren ze zelfs gevonden. Zo bleek de vuilcontainer een mooie bron te zijn voor spannende voorwerpen, zoals een spionagecamera en een militairenwekkertje.

Vaak riepen de voorwerpen mooie herinneringen op. Er werd een prijs voor de mooiste herinnering gegeven aan een meisje dat ringen van haar pas overleden oma had gekregen. Pracht en Prul hoopt dat ze de ringen veel zal dragen en ze de mooie herinneringen aan haar oma blijft houden.

Ook waren er andere prijzen te winnen. Zo was er een prijs voor het mooiste verhaal. Deze prijs werd vol overtuiging gewonnen door een buurtbewoonster met al haar mooie en bovenal openhartige verhalen over haar familie, die aan de door haar meegebrachte voorwerpen kleefden. Zij was daarnaast ook degene die de meeste objecten meebracht. Bij een doosje met oude munten vertelde ze hoe haar opa die mee had genomen van de grote vaart. Hij was tot net na de oorlog naar China en Japan gevaren. Toen moest hij van haar oma naar huis. Als hij thuis was maakten ze een kindje en ze hadden toch vijf kinderen, merkte de eigenaresse op. Het doosje herbergt een scala aan muntjes, sommige met een gat erin. Die gaten zijn er later ingemaakt, bijvoorbeeld om ze als sieraad te kunnen dragen. In een van deze muntjes hoorde van oorsprong een gat te zitten, omdat het een geluksmuntje is; niet bedoeld om mee te betalen, maar om op te hangen bij de deur. Een ander muntje uit 1941 ziet er anders uit dan tegenwoordig, omdat in de oorlog de koningin er niet op mocht staan. In plaats daarvan heeft het oude Germaanse symbolen.

Zo veel voorwerpen passeerden de revue! Maar het vreemdste ding is hier nog niet genoemd. Dat was een blaasbalg met een enorme toeter eraan. ‘Siepe’ staat erop, een Duitse naam. De eigenaar had hem gekregen van een vriend die het voorwerp op zolder had liggen. Hij gebruikt hem als er geluid gemaakt moet worden. Hij overstemt daarmee met gemak de rotjes die met Oud en Nieuw door buurkinderen worden afgestoken. En hij overdonderde ook de jury: hij won de prijs voor het meest interessante object.

Met de prijsuitreiking kwam er een einde aan het evenement. Het was een gezellige dag met veel voorwerpen, veel verhalen en veel vrolijkheid. Kortom: het Pracht of Prul evenement was geslaagd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s